Franse Strijdkrachten aangevallen door Goudzoekers

Afgelopen week stonden de Franse kranten vol met het nieuws in de avond van zaterdag 8 juni, een korjaal met aan boord meerdere illegale goudzoekers, in aanvaring is gekomen met een korjaal van de Franse militaire strijdkrachten. GuyaWeb publiceerde het bericht als eerst maar wist toen nog niet of het om een ongeluk ging of een opzettelijk botsing. DE procureur wist toen alleen aan te geven dat er enkele gewonden zijn gevallen tijdens het incident.

Zaterdag nacht voer een patrouille boot van een HARPIE militaire eenheid op de Marowijne rivier ten hoogte van de Inini kreek. De eenheid bestond uit drie militairen van het Alpen jagers bataljon van Chambery en twee mobiele gendarmes van de Gendarmerie van Frans Guyana. Toen zij de twee korialen onderschepte bleek de tweede korjaal bewust in aanvaring te gaan met die van de strijdkrachten. Daarbij raakte twee militairen en twee gendarmes gewond. Na te zijn aangekomen in het dichtstbijzijnde dorp Maripasoula, werden zij per direct overgebracht naar Cayenne waar zij medisch werden behandeld. De twee gendarmes en één militaire zijn inmiddels ontslagen maar de tweede militaire moet worden overgevlogen naar Frankrijk voor verdere behandeling.

Samuel Finielz, de Procureur van de Franse Republiek, heeft het bevel gegeven tot een diepgaand onderzoek.

Een aantal elementen laten veronderstellen dat de aanvaring het gevolg is van een bewuste manoeuvre van de korjaal bestuurder die vervolgens is gevlucht

zei de bewindsman.

De Gendarmerie is nu belast met de technische waarneming, het zoeken naar getuigen en de identificatie van de verdachten. Als de verdachten in kaart worden gebracht wacht hen een zware beproeving. Hen wordt verweten geweld tegen het wettelijk gezag door gebruik van een wapen, en het niet verlenen van hulp aan mensen in gevaar.

Deze aanvaring is bij lange niet de eerste in zijn soort. In oktober van 2017 zijn er ook drie militairen verwond geraakt bij een soortgelijke gebeurtenis. Vlak voor de aanvaring wist een gendarme nog een schot te lossen. Enkele uren na de gebeurtenis wist de gendarmerie een verwonde man aan te houden. Hij werd gezien als de bestuurder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *