De komst van Ariane 6 baart zorgen

Er wordt bij onze Oosterburen hard gewerkt aan de komst van de nieuwe generatie racket Ariane 6. In Europa gaan de ontwikkelingen gestaagd door en in Kourou, de thuisbasis van het Frans Guyanees Ruimtevaart centrum (CSG) waar alle lanceringen plaats vinden, werkt onvermoeid door aan de bouw van het platform vanwaar het nieuw gevaarte haar eerste satelliet in een baan om de aarde zal plaatsen. Maar de overgang naar de nieuwe generatie ruimtevaartuigen baart ook zorgen bij de huidige werknemers; wat betekend dit voor hun baan?

Volgens het mediabedrijf Guyane Première zou het wel eens de stilte kunnen zijn vóór de sociale storm. Er zijn tot en met januari 2020 een twintigtal contracten getekend met klanten die hun satelliet in de ruimte willen zien gaan. Dat lijkt veel, maar de werknemersbond vreest een terugname in het aantal werknemers.

De zorgen zijn niet ongegrond. Bij de overgang zal het aantal lanceringen van Ariane 5 met de helft worden verminderd van 6 naar 3 lanceringen in één jaar, en dat terwijl Ariane 6 nog maar in een opstartfase is en zal beginnen met maar slechts 2 lanceringen.

“het is nog veel te vroeg om de impact van de komst van een nieuw platform en de nieuwe lanceerder Ariane 6 in te schatten”

Vertelt Bruno Gérard, de directeur van Arianespace.

Het is echter wel te verwachten dat de schroeven zullen worden aangestrakt.

“ men kan zich niet inbeelden dat de CSG van morgen dezelfde zal zijn als die van vandaag… Er is een permanent werkverzet in renovatie en modernisering, in de ontvangst van nieuwe diensten… Wij moeten dus steeds betere diensten aanbieden om klanten naar Frans Guyana te laten komen”

Deelt Didier Faivre, de directeur van het Frans Guyanees Ruimtevaart centrum bij de CNES, het nationaal onderwijs instituut voor de ruimtevaart.

Wat de sociale veranderingen zullen zijn is nog onbekend. Wel is zeker dat met de komst van concurrerende bedrijven als SpaceX, het Europees consortium alles op alles zal moeten zetten om zich goed te positioneren op de huidige markt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *